Senaste inläggen
Vilken härlig helg det varit! På begäran grillade vi hamburgare och åt lunch ute idag - Härligt!
I rabatten spirar små krokusar, irisblad och tulpaner. Det om något är väl ett vårtecker - krokusblad som skjuter upp genom snön!
Lördagens premiärgrill var mycket gott! Vi gjorde det dock enkelt för oss: kotletter, köpt potatissallad och en riktigt god sås, som vi kan kalla för tomatsås. har inget exakt recept, tror det kan ha stått bak på nåt gräddfilspaket från norrmejerier, men är inte säker.
Min innehåller följande:
Creme fraiche eller gräddfil
Soltorkade tomater som mixas ihop med gräddfilen
Sen tillsätter man färsk tomat skuren i bitar
Kryddar på med lite salladskrydda, salt och svartpeppar
Till efterrätt blev det blåbärspaj som innebar att min gamla trotjänare Vår kokbok ble utbytt för Lelia. Provade ett nytt smuldegs recept, som krävde en hel del modifiering för att bli just en smuldeg och inte en smörklump. Men resultatet blev gott enligt mig.
Upptäcker nu att receptet i boken inte är detsamma som finns här. Det var 50 gram mer smör i boken, vilket kan förklara smörklumpen! Vi tar det med mindre smör så tror jag det blir kanonbra.
Äppeltantens smuldeg
1.5 dl råsocker
1.5 dl kokos
1.5 dl havregryn
2.5 dl vetemjöl
200 g kallt smör
Nyp ihop alla ingredienser till en smulig deg. Ugn 200 grader, ca 25 minuter.
Till min fyllninga hade jag bara blåbär, lite maizena och lite socker efter behag. Fanns flera fyllningar som verkade smaskiga på receptet.
Kunde inte låta bli att hjälpa gumman tö på vägen. Skottade igår upp en gång till lekstugan för att kunna komma dit och kanske börja på lite jobb därinne.
Så idag åkte penseln och Beckers Elegant Antikvit fram. Bättrade på färgen på en docksäng vi fyndade på loppis förra sommaren. Tror även jag ska dekorera den med nån liten schablon kanske... Ett bord fick också lite vit färg på sig, det kommer att fungera som förvaring till serviser och annat smått och gott i lekstugan. Tänkte sy ett "draperi" till det så man kan gömma lite saker bakom det.
Tänk vad lite sol kan göra, energin kommer tillbaka till en vintertrött kropp och knopp och man vill pyssla på med lite av varje.
Hoppas på fint väder hela helgen, har planer på att grilla lite kött som kommer att avnjutas med en mkt god potatis med VB-ost, receptet kommer från Sommar med Ernst!
Trevlig helg!
Solen skiner och snön smälter sakta men säkert. Väntar nu på att vår lekstuga ska tina fram, kanske man måste hjälpa snön lite på traven så vi kommer åt den snart! Kollar runt lite på nätet efter inspiration då insidan ska få sig lite färg i vår. Mycket fint finns det, här . Där finns det fina bilder på en lekstuga i min smak, fast den vi har på vår gård kommer nog att gå i rött, vitt och ja lite rosa såklart.
Spisen och den lilla grönsaksväskan finns här.
Nu fortsätter vi att planera och så får vi se vad tiden och orken räcker till.
Har inte riktigt kommit överens med texthanteringen på den här bloggen, så det kan se lite tokigt ut ibland, men snart kanske jag har fått grepp om det med.
Idag ramlade jag på en påse svarta vinbär i frysen, de låg där och väntade på att få bli saft - och så blev det. Provade ett nytt recept från Leilas A pice of cake. Smakade väl ungefär som den jag brukar koka annars också. Vill tro att det är nyttigare med hemkokt saft, men om sanningen ska fram så är det väl vatten man ska dricka om man vill vara nyttig.
Gammeldags svartvinbärssaft. 2 flaskor 1 liter färska svarta vinbär 1½ liter vatten 3 dl strösocker 1 tsk citronsyra 1. Skölj bären noga. 2. Häll svartvinbärsklasarna i en rostfri kastrull och krossa dem med en potatisstamp eller mixa lätt i matberedare. Tillsätt 1 liter vatten och koka utan lock i ca 10 minuter. Skumma väl. 3. Sila saften och tillsätt citronsyra och strösocker. 4. Rör ner resten av vattnet och koka långsamt upp saften igen, skumma om det behövs. 5. Häll upp saften i desinficerade flaskor, fyll dem ända upp till kanten och tillslut väl. 6. Förvaras kallt och spädes efter smak, cirka 1+4. Nu väntar vi bara på sommaren och nya bär, om inte snön har tagit knäcken på mina vinbärsbuskar. Meden vi väntar på sommaren kan vi alltid förlusta oss i Leilas nya bok One more slice, som kommerom några veckor.
Den gångna helgen bestog av ett snabbt påkommet besök av min syster med familj, samt mor och far. Vad passade väl då bättre än smörgåstårta, som man inte äter så ofta. Vi gjorde var sin på olika håll och sen var det bara att hugga in. Mycket gott blev det och även barnen lät sig väl smakas. Däremot borde man ibland kanske våga sig på att prova någon ny fyllning! Tips emottages tacksamt.
Miniatyrbilderna är klickbara för större bilder.
Mitt första inlägg blir om kvällens bakning av brownies. Det blev ett litet samarbete med min lillasyster, som behövde fota en dokumentation för en skoluppgift. Många bilder blev det, men såhär blev resultatet.
Recept
120 g Mörk Choklad - hackas
120 g Osaltat smör-rumsvarmt
150 g Valnötter - hackas
100 g Råsocker
2 g Salt
100 g Florsocker
100 g Ägg (2st)
120 g Vetemjöl
5 g Vaniljsocker
Ugn 220 grader
Smält chokladen i mickro eller över vattenbad.
Tillsätt det rumsvarma smöret och rör tills det smälter.
Tillsätt övriga ingredienser.
Stryk ut smeten i önskad tjocklek på en plåt med baplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 6-8 min. Låt svana på plåten och skär sedan i bitar.
Foto: Erika Danielsson
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 | ||||||
5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 |
|||
12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 |
18 | |||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
||||
|