sarris

Senaste inläggen

Av Sarah - 8 juni 2010 21:33

Förra veckan planterade jag vårt alldeles egna äppelträd.

Det blev ett av sorten Pekkala, ett bra ätäpple, som också lämpar sig i köket.

Gult till färgen och ska visst vara saftigt och sötsyrligt till smaken.

Dock torde vi få vänta några år innan det bär frukt, så någon äppelpaj på egna äpplen blir det inte i år heller....

 

  

Snart är det såpass varmt ute att man inte behöver släpa alla sommarblommor ut och in.

Gjorde tabben att plantera lite av varje i en gammal zink balja, som rymde ca 50 lite jord.

Denna ska nu bäras ut och in i garaget varje dag - tur jag får lite assistans av min sambo med just den biten.

 

Fick en förfrågan av min kära kusin om ett recept på cheescake.

Jag har ett gammalt recept på en som man ska ha i frysen.

I min nya bok One More slice finns det många cheescakes som ser mycket delikata ut, men har dessvärre inte hunnit prova nån ännu.

Bjuder på mitt gamla kanske omodärna recept och hoppas att kusin tycker om det i väntan på något bättre.

 

Cheescake

 

Skål 1:

3 dl vispgrädde

1 tsk vaniljsocker

Vispas ihop till lagon hård konsistens. Inte stenhårt men inte rinnande heller.

 

Skål 2:

3 äggulor

100 g philadelfiaost

2 dl socker

Rör ihop.

 

Skål 3:

3 äggvitor

Vispas till hårt skum.

 

5 digestivekex, krossas – Hälften ska vara i botten och hälften på toppen av kakan.

 

Rör ihop skål 1 och 2, vänd sedan ner äggvitorna

Fördela hälften av kaksmulorna på botten av en form med löstagbar kant.

Häll sedan på smeten.

Fördela sedan resterande kaksmulor ovanpå smeten. 

Ställ in i frysen minst 5 timmar.

Ta fram en liten stund innan man ska äta den så den får tina lite.

 

Garnera med bär eller frukt, kanske en hemgjord jordgubbssås eller varför inte nu i sommar färska jordgubbar.

 

Håller ca 3 månader i frysen.

 

 

Nu ska jag försöka göra ett sista rycket för idag med lite plock och städ.

På fredag har vi fullt hus då lillasyster tar studenten.

Min moster brukar fråga om vi haft inbrott om hon kommer förbi och det är lite stökigt.

Det värsta är ju att hon har sant, det ser inte bra ut med leksaker och andra prylar överallt.

Men det går inte så bra med min städning denna vecka.

För en sak jag plockar bort kommer det fram tre nya på nolltid, tack vara min 4-åring.

Och men en liten missnöjd bebis med trolig tand på gång går städandet sakta.

Men skam den som ger sig, vi fortsätter plocka och hoppas på sol och värme så vi kan sitta ute.

 

 


Av Sarah - 7 juni 2010 22:16


Jag tävlar om en kylväska
Var med och tävla här du också!

Av Sarah - 6 juni 2010 20:55

Letade lite på nätet efter recept på morotsbröd, hittade detta bröd och bestämde mig för att testa. originalreceptet hittar du här

Jag gjorde inte riktigt som det stog i receptet, men de blev goda med lite smör och ost på!


  


Morotsbröd i långpanna

5 dl Mjölk

50 g Jäst

0,5 dl Rapsolja

2-3  Stora finrivna morötter

1 tsk Salt

2 msk Ljus sirap

8-10  dl Mjöl (vetemjöl, vetemjöl special fullkorn, rågsikt, jag blandade lite)

1 dl Grahamsmjöl

1 dl Havregryn

Och så solrosfrön "på en höft"

 

Gör så här

Smula jästen i en bunke.

Värm mjölken till 37 grader och blanda med jästen.

Tillsätt olja, morötter, honung och salt.

Tillsätt sedan så mycket mjöl som degen ”klarar av”, spara dock lite till utbakningen.

Arbeta ihop med kraftiga tag. 

Låt jäsa  i ca 30 minuter.

Baka ut degen och lägg i en långpanna med papper.

Platta ut och skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel.

 

  

 

Låt jäsa i  ytterligare 30 minuter och grädda därefter i ugnen i ca 15 min på 220 grader. 

Om du vill kan du pensla brödet med lite saltvatten de sista minuterna så får du en god och krispig skorpa.

Låt  kallna under bakduk och skär sedan i bitar.

Går bra att frysa och ta upp eftersom så de inte blir torra.

 

  

 

Jag glömde att nagga mitt bröd, men det gick bra ändå.

Sen hade jag slut honung så det fick bli ljus sirap istället och mjölet blandade jag i lite av varje istället för endast vetemjöl.

 

Lycka till och låt er väl smakas!

 

Av Sarah - 4 juni 2010 21:11

Fradagens middag blev kycklingpaj med ädelost.

Receptet kommer från en gammal kollega och har hängt med i många år.

  

 

Kycklingpaj med ädelost

 

Deg

3 dl vetemjöl

125-150 g margarin

½-1 dl vatten


Gör degen och förgrädda den i 200 grader ca 10 minuter.

 

Fyllning

1 bit kvibille gräddädelos

1 dl grädde

1 pkt milda fraiche

2 msk tomatpuré

1 grillad kyckling

1 purjolök - strimlas

1 burk champinjoner eller färska som skivas

2 dl riven stark ost

 

Smält osten och tillsätt sedan grädde och fraiche.

Rensa och skär kycklingen i bitar.

Fräs purjolök och champinjoner.

Rör ihop alla ingredienser och slå i det förgräddade pajskalet.

Grädda i 200 grader i 15-20 minuter.

Servera med sallad.

 

Den här gången hade jag glömt köpa purjolök så jag använde röd lök istället, fungarade bra, men är nog godare med purjolök.

Osten för dagen blev västerbottenost, men jag har använt prästost och andra också och det går bra med det mesta.

 

Trevlig helg!

 

Mat
Av Sarah - 4 juni 2010 20:37

Har på flera bloggar sett dessa pops av olika slag.

Kände att jag var tvungen att prova det jag med.

Det verkade som att Oreo Pops var originalet, men många har gjort dem på alla möjliga sorters kakor.

 

Jag provade med oreos kakor, som jag måste tycka är riktigt goda.

 

  

 

Oreo Pops

1 pkt Oreo pops - kör dem i matberedaren tills de är små smulor 

Philadelfiaost ca 50 -100 g - tillsätt och rör till lagom konsistens

 

Rulla bollar och ställ i kylen ca 30 min.

 

Doppa i valfri choklad och strö ev på strössel.

Ställ kallt igen.


  

  


Jag doppade mina i vit choklad och strödde på lite rosa sockrigt strössel.

Lite dålig bild, men kanske kommer en bättre när jag får tag på en bättre kamera.



Av Sarah - 3 juni 2010 21:42

Har fått nån fråga om hur man enklast täcker en tårta med marsipan eller sockerpasta.

Bjuder på några av mina tips som jag fått lära mig och har läst mig fram till.

 

  • För att få ett slätt lock utan veck på kanterna krävs att man kavlar ut det man ska täcka med större än vad tårtan är.
  • Jag kavlar ut på bakbordet "mjölar" med maizenamjöl för att det inte ska fastna och tar sedan locket över mina underarmar och lägger på tårtan.
  • Man kan även kavla ut på en "kavelmatta" eller tex vaxduksbit eller liknande och vända den upp och ner över tårtan och på så sätt slippa momentet att hålla täcket i luften, då det faktiskt kan gå sönder. Rekommenderar nog detta sätt om man jobbar med marsipan som inte är lika elastiskt som sockerpasta.
  • Sen arbetar man sig uppifrån och ner med en mjuk hand. Börja med att släta till uppe på toppen och arbeta dig sedan ner över kanterna, "dra" lätt med andra handen i täcket på kanten för att få det slätt. Blir det veck, så lyfter man upp och börjar om igen.
  • Sen skär man bort överflödet med en vass kniv.
  • Fula kanter kan man täcka med någon kantdekor ex: pärlband, rullade kulor, blommor, utstansade kantband mm.

 

Lite andra saker att tänka på kan vara:

  • Sockerpasta och marsipan "svettas" i kontakt med gräddprodukter, ex: grädde, marsankräm osv.
  • För att undvika svettande tårtor kan man fodra locket med smält smör, som man helt enkelt penslar på undersidan innan man lägger det på tårtan, då kan man spacka den med grädde.
  • man kan även välja att spackla med smörkräm av olika slag och då fungerar det som fodring och man behöver inte pensla med smält smör.
  • Jag brukar blanda 50/50 sockerpasta och marsipan när jag täcker tårtor, då får man det bästa av två världar. Sockerpasta är väldigt söt men elastisk och lättare att arbeta med. Marsipan har godare smak, men är mindre elastisk.

Jag har bara gjort en våningstårta och då är den övre våningen inte så stor, varken i diameter eller på höjden.

I detta fall täckte jag de två tårtorna var för sig och la sedan den lilla ovanpå den stora.

Om man ska göra "riktiga" och större våningstårtor tror jag nog man måste ha pinnar och papper emellan dem båda. Det finns att köpa hos de som säljer tårttillbehör.

Dock har jag ingen erfarenhet av att använda dessa hjälpmedel.

 

Det finns mycket fina verktyg och hjälpmedel för att göra dekorationer. Utstickare för blommor och blad, kanter mm. Kavlar, stansar mm. Pulver och pastafärger i olika färger.

 

Ja det var mina tips kring detta, är det nåt mer så fråga gärna!

 Men kom ihåg att jag är en amatör, det finns många fina bloggar i detta ämne. Googla runt lite eller kolla nån av mina länkar, som jag har till fina och bra bloggar.

 




Av Sarah - 3 juni 2010 20:36

För en tid sedan när jag gjorde testtårtan i våningar passade jag på att prova lite olika dekoreringar utifrån de blommor och blader som jag hade hemma.

Tillslut blev det ju lite av varje efter önskemål av födelsedagsbarnet!

 

Här följer några olika konstillationer som jag testade.

   

 

Rosa marsipanrosor och gröna marsipanblad.

 

     

 

Rosa "fantasiblommor"och murgröneblad i sockerpasta.

 

 

Gult i olika nyanser, fantasiblommor i sockerpasta!

 

 

Vita blommor i sockerpasta som jag målat med röd pulverfärg för lite mer effekt. Tycker dom påminner lite om äppelblommor!

 

 

Och sist ut lite vita liljor även de i sockerpasta.

 

Har i dagarna påbörjat dekorationerna till studenttårtan. 

Kanske inte helt otippat så kommer det att gå i gult och blått!        


Känner ett baksug, men vet inte riktigt vad jag ska baka.

Matbröd, kakor....

Förslag?


Av Sarah - 3 juni 2010 19:55

Jag tävlar om formar hos Bakfnatt i samarbete med Siluett!
Ta chansen du också - tävlingen pågår till och med den 11 juni!

Fråga mig

2 besvarade frågor

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Presentation


Tvåbarnsmamma från norra Sverige, som tycker om att pyssla med lite av varje. Den här bloggen kommer att handla om mat, bak och lite annat prat. Alla bilder är mina egna om inte annat anges, inga bilder får kopieras utan min tillåtelse, men låt dig gärna

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggar

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5
6 7 8 9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2010
>>>

Besöksstatistik

Gästbok

RSS

Månadens sötsak

Söta saker

Skapa flashcards