sarris

Senaste inläggen

Av Sarah - 6 maj 2010 20:39

Till påsk gjorde jag en tårta som jag lämnade till mina arbetande kollegor, som en lite uppmuntran på jobbet trots att det var påsk.

 

 

 

Ljusa bottnar

Marsankräm + Hallon 

 Chokladpudding + Banan

Spacklad med grädde och täckt med 50/50 blandning av sockerpasta och marsipan, som fodrades med smält smör.

 

  

 

Dekorationen på är gjord av smält choklad och krossade frukostflingor.

Kycklingar av färgad marsipan

Äggena är köpta chokladägg som jag "piffat" med lite smält choklad.

 

Eftersom jag är mammaledig så har jag inte

smakat den själv,

men jag hoppas den var god.

 

Av Sarah - 5 maj 2010 20:41

Förra sommaren fick jag den stora äran att göra en bröllopstårta.

Är inte helt nöjd med resultater utseendemässigt, men den var god och brudparet sa att de var nöjda.

 

 Ljusa bottnar

 Vit chokladmousse + Skogshallon.

Spacklad med grädde, täckt med en 50/50 blandning av extra vit marsipan och sockerpasta, fodrad med smält smör.

 

Dekorationerna är gjorda i sockerpasta, som är färgad till önskad nyans med pastafärger.

 

     

 

Jag brukar använda mig av receptet från potatismjölpaketet till mina

 

Tårtbottnar:

 

5 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
2,5 - 3 tsk bakpulver

 

Vispa ägg och socker ljust och pösigt. 

Vänd ner de torra ingredienserna.

Smörj och bröa alt mjöla en form med löstagbar kant 24 cm i diameter och häll upp smeten i formen. 

Grädda i 175 grader på nedersta falsen i ca 40 minuter. Gå mer på stickprov än tiden.

 

Om man mjölar formen med vetemjöl eller klär den med bakpapper smular det mindre om man tex ska spackla den med smörkräm. Man slipper även smulor i grädden eller annan garnering.

 

Vit chokladmousse   

3 gelatinblad

200 g vit choklad

1 + 5 dl vispgrädde

2-3  äggulor

0,5 dl strösocker

 

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Finhacka chokladen och lägg i en stor bunke. Koka upp 1 dl grädde och häll över chokladen. Rör tills den är slät eller kör med mixer.

3. Ta upp och smält gelatinbladen på svag värme i liten kastrull. Rör ner dem i chokladen.

4. Vispa äggulor och socker pösigt och rör ner i chokladblandningen.

5. Vispa 5 dl grädde och vänd ner lite i taget, försiktigt. Låt moussen stelna något innan du lägger den på tårtan.

 

Orginalreceptet är det dubbla, minns inte riktigt till hur många tårtor denna ½ sats räckte till, men jag skulle gissa till en tårta med samma fyllning på båda bottnarna. Det kanske blir lite över.

Det går utmärkt att fylla bottnarna och frysa in den, man tinar den sedan långsamt när man ska använda den.

 

På bröllopstårtan hade jag enbart mousse på ena och mousse + skogshallon på den andra.

 

Fick just smaka på en jättegod kaka som lillasyster bakat på sin konditorikurs - Macarons, kanske man ska baka såna nån dag i nån härlig vårfärg!


Av Sarah - 5 maj 2010 08:19

Ja nu har jag bestämt att vi ska gå ut före lunch för att fixa lite i lekstugan. Det blev stående ovationer här hemma. Vi tar ut möbler, fat och koppar och lite "tygfika" och sen kan sommarens kafferep börja.

 

Gjorde igår klart några fler prinsesstårtor, denna gång gröna, samt ett nytt försök med en rulltårta som blev riktigt bra.

 

Sen ska jag försöka få tag på en gammal dockvagn som kan vara ute i sommar.

 

Ha en bra dag!


Av Sarah - 4 maj 2010 21:47

Har äntligen kommit mig iväg till trädgården och köpt lite penseér.

Fanns flera fina färger att välja på men mitt tema för i år blev rosa/lila/"svart".

 

Måste erkänna att jag är svag för rosa, kanske tur jag har döttrar och inte söner. Nog för att flick och pojkfärger kan behöva suddas ut, men dessvärre tror jag inte att pojkar i endast rosa skulle få det så lätt i livet.

 

Såhär blev dagens planteringar.

 

Foto: Erika Danielsson

 

Det finns så mycket fina blommor, tror det blir rosa tema på sommarens blommor, men det brukar aldrig hålla, man hittar nåt annat som är jättefint i nån helt annan färg som man måste köpa...

Vi får väl se var det slutar när det blir dags för sommarblommorna.

 

Har idag krattat och gått lös med sekatören i en framtinad rabatt, imorgon kommer nästa att få sig en vårstädning. Krokusarna har snart blommat ut men jag tror en liten pärlhyacint snart gör entré och därefter kommer kanske nån tulpan.

 

  

Av Sarah - 3 maj 2010 20:39

Har inte bakat något nytt så jag bjuder på en gammal födelsedagstårta från förra sommaren.

 

 

Som säkert alla andra 3-åringar så älskar hon rosa, så rosa tårta med blommor skulle det vara.

 

Ljusa bottnar

Marsankräm + Hallonsylt 

 Chokladpudding + Mosad banan

 

Kanten är i rosa sockerpasta (SP) och ovanpå har jag spritsat med grädde och dekorerat med geléhallon, rosor i SP och strössel/kulor i olika utföranden.

 

     

 

Hon funderar för fullt nu vilken sorts tårta hon ska ha i år eller om det kanske ska vara glass...men det hinner nog ändras många gånger än.


Av Sarah - 2 maj 2010 20:36

I februari döpte vi vår yngsta dotter.

Jag hade tittat runt på nätet och i böcker och sett så många fina doptårtor. Bestämde mig för att jag skulle göra våra tårtor själv.

Det visade sig vara lättare sagt än gjort. Nu vis av erfarenhet så kanske jag ändå skulle ha provbakat innan.....

 

Det hela började med bottnarna där jag gjorde ett nytt recept, så att de skulle bli lite högre, vill ju ha såna där fina, höga tårtor och de blev helt ok.

 

Fyllningen skulle bestå av mjölkchokladganache - vilket är uppvärmd grädde, som man sedan smälter ner valfri choklad eller annat gott i, ställer kallt över natten och sedan vispar.

 

Och hallonmousse, ett ej testat recept där det poängterades att bären skulle vara rumsvarma, det var inte mina, dom var tinade men kalla...

 

Ja när bottnarna var skurna i exakt lika tjocka delar (jag har fuskat med en tårtskärare) var det dags för min i mitt tycke hårt vispade chokladgrädde. På med en till botten och sedan moussen, lite extra hallon och på med locket.

 

Nu var det dags för att spackla med mycket rumsvarm vaniljsmörkräm - det gick INTE!!
Fyllningen började kladda och rinna ut och blanda sig med smörkrämen och då tappar man ju hela poängen med smörkrämen. Klämde fast kanten på springformen runt tårtorna och ställde ut dem i -20 grader - hjälpte inte, det bara kladdade!

Fick tillsist spritsa på smörkrämen med en platt tyll - det gick massor med smörkräm och den hann nästan stelna innan jag täckte dem med min 50/50 blandning av sockerpasta och vit marispan. Sista garneringen gjordes samma dag.

 

Massor med smör och florsocker senare stog tårtorna i kartoner i kylen och resultatet blev väl kanske godkänt i slutändan ändå. Bildbeviset finns här.

 

      

 

Ja det blev tårtor ialla fall, nu är mitt nästa projekt en studenttårta till lillasyster, har högt flygande planer och frågan är återigen - provbaka eller ej?

Ska ta och beställa hem lite saker till den nu.

 

Trevlig kväll!


Av Sarah - 30 april 2010 11:17

Valborgsmässoafton, snöfall och + 4 grader. Vädret kunde helt klart varit bättre. Men vi får hoppas på trevligt sällskap och god mat istället, vilket jag ä'r helt säker på att det kommer att bli.


Köttet ligger i marinad sedan igårkväll och nu har jag gjort klart mina andra uppgifter inför kvällens knytkalas några mil inåt landet tillsammans med gamla barndomsvänner.



Champinjoner fyllda med en bit Gräddädelost, blir riktigt gott att grilla.



Kall sås med chili och örter

1 ask        Philadelfiaost

½ burk  Creme fraiche

Röd chili hackas - mängd efter smak

Färska örter, idag använde jag persilja och timjan - hackas

Salt och peppar

Blanda alltihopa och låt stå och dra lite i kylskåpet.



Kladdkaksmuffins  16 st          Ugn 175 grader

2 Ägg

2 dl Strösocker

1 tsk vaniljsocker

50 g Smör

½ dl Matolja

1 dl Ljus sirap

2 dl Vetemjöl

1 dl Kakao 

1 tsk Bakpulver

1 nypa Salt

100 g Mörk kvalitetschoklad 70%


1. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt.

2. Smält smöret och blanda i matolja och sirap, blanda det med äggsmeten.

3. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner i smeten.

4. Hacka chokladen och smölt i vattenbad och blanda ner i smeten.

5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll till 2/3 med smet.

6. Gräda mitt i ugnen ca 12 minuter. Muffinsen sjunker ihop när de tas ut. Låt svalna.

7. Garnera med en klick lättvispad grädde och färsk frukt eller bär.


Nu hoppas vi på att snöandet avtar och att det iallafall blir uppehåll medans vi ska grilla och kanske vill gå och titta på någon brasa.


Delar med mig av lite vårkänslor i form av Krokusar som tittat fram i min rabatt.


Trevlig Valborg!


  


  

  





  

Av Sarah - 28 april 2010 09:53

Slösurfade en kväll och hittade massa fina virkade och sydda bakverk, som barnen kan leka med. Full av inspiration grävde jag fram virknål och garn och satte igång - resultatet blev väl sådär om jag ska vara helt ärlig.

Tänkte att jag och symaskinen nog är bättre vänner än vad jag någonsin varit eller kommer att bli med virknålen.


För nån dag sedan hämtade jag ut mitt paket med härliga velourtyger från stoff&stil. Igår åkte symaskinen fram och jag satte igång min tillverkning. Hade hittat rätt fina beskrivningar på nätet, men jag modifierade dem lite och är väl inte helt nöjd med resultatet av allt. Storlekar och färgerna är väl kanske inte helt verklighetstrogna. Hos Bombadill finns det många fina bakverk man kan köpa, men även kan få inspiration av.


Hos Lillofant finns en jättebra beskrivning av hur man syr prinsessbakelser.

Såhär blev mina två första i rosa velour. Har några till fast i grönt på gång.



Resterande kakfat bestod av punchrullar, biskvi, lussekatt och en orange kanelbulle. Beskrivning på dem hittade jag hos Ladylox.



Idag blir det bak av riktiga punchrullar för första gången, vi får se hur resultatet blir.

  

        

Fråga mig

2 besvarade frågor

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Presentation


Tvåbarnsmamma från norra Sverige, som tycker om att pyssla med lite av varje. Den här bloggen kommer att handla om mat, bak och lite annat prat. Alla bilder är mina egna om inte annat anges, inga bilder får kopieras utan min tillåtelse, men låt dig gärna

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggar

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5
6 7 8 9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2010
>>>

Besöksstatistik

Gästbok

RSS

Månadens sötsak

Söta saker

Skapa flashcards