Direktlänk till inlägg 15 juni 2010
Testade att baka Macarons.
Dessa kakor är inte bara trendiga utan även glutenfria och kan bli mjölkfria om man använder mjölkfritt smör i fyllningen.
Hade hittat ett recept med en steg för steg beskrivning, som jag tänkte prova.
Men insåg att med två småbarn skulle alla dessa moment inte hinnas med.
Beslutade mig att testa ett enklare recept, som min lillasyster fått på sin konditorikurs.
Tycker de blev goda, de liksom smälter i munnen....
Men inte så fina som jag hade önskat, kanske nästa gång eller gången därpå, när man fått in vanan.
Macaron 25 st kakor
4 dl florsocker
125 g skållad och mald sötmandel
1 1/4 dl äggvita, ca 3-4 äggvitor
1/2 dl strösocker
ev 2 droppar röd karamellfärg
Gör så här
Sätt ugnen på 150˚C.
Sikta ner florsocker och mandel i en bunke.
Vispa äggvitan med en elvisp, först på låg hastighet, öka efter hand i en annan bunke.
Tillsätt strösockret, vispa till en fast marängsmet, det tar ca 5 minuter.
Häll i de torra ingredienserna i marängen och blanda varsamt.
Spritsa, eller klicka ut med två teskedar, ca 50 klickar stora som femkronor på plåt med bakplåtspapper.
Låt kakorna vila ca 15 minuter på plåten, vilan gör att dom inte spricker i ugnen.
Baka i nedre delen av ugnen i ca 12 minuter. Kakorna ska vara lite mjuka i mitten.
Dra av bakplåtspappret från plåten till köksbänken, direkt när kakorna kommit ur ugnen.
Låt kakorna kallna.
Smörkräm
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägggula
2 msk hallonsylt
ev några droppar röd karamellfärg
Lägg smöret i en bunke och sikta ner florsocker och vaniljsocker.
Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös.
Vispa ner äggulan och hallonsylten.
Färga eventuellt med lite röd karamellfärg.
Bred en klick smörkräm på hälften av macronerna och täck med den andra hälften så att de ser ut som små hamburgare.
Förvara i kylskåpet.
Tips
Använd färdig nötkräm, t ex Nutella, istället för smörkräm. Smaksätt nötkrämen med lite extra kakao och kaffepulver.
En fin chokladsmörkräm får du om du smaksätter smörkrämen med 2 msk kakao istället för hallonsylt.
Dessa ändringar gjorde jag:
Färgade med pastafärg.
Spritsade med en rund tyll.
Lät dem vila 30 minuter på plåten.
Malde ca 150 g mandel, för att få tillräckligt med riktigt finmald mandel till smeten.
Ikväll har de grå molnen försvunnit och solen tittat fram.
Käns lite tråkigt att inte ha någon bra kamera.
Hittade några gamla bilder som jag fotade i våras.
Ska nu fortsätta kolla lite på vilken kamera vi ska köpa.
Trevlig kväll!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 | 5 |
6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 |
13 |
|||
14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 |
20 |
|||
21 | 22 | 23 | 24 |
25 |
26 |
27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|