sarris

Alla inlägg under juni 2010

Av Sarah - 18 juni 2010 16:03

Jag har nu väntat och väntat på min godiebag från baka.se.

Men för nån dag sedan fick jag en påminnelseavi om att jag inte hämtat ut ett paket som inkommit 2 juni.

Typiskt! Nån i familjen eller posten måste ha slarvat bort den första avin, för ingen här hemma har sett till den.

Men idag hämtade jag ut det!

Kul med lite nya saker, som passar bra till sommarens kommande barnkalas!

 

Allt detta fick jag från baka.se som tack för att jag lagt upp några recept.

 

 

Jag har kvar två inbjudningar till baka.se om någon är intresserad, lämna en kommentar med mailadress så fixar jag det...först till kvarn gäller!

 

Idag har vi varit och kollat på kamera. Vi har bestämt oss för en Nikon.

Men ska vi köpa en D3000 eller en D5000, det är den stora frågan.



  

Av Sarah - 16 juni 2010 20:25

Rabarber är verkligen gott.

I den här lite omständiga pajen får de sällskap av vaniljsås och maräng i samma form.

 

Man kan förbereda ex dagen före och göra pajskalet och vaniljsåsen helt klara,

samtansa och skära rabarbern i bitar.

Sedan är det bara att "koka" rabarber och göra maräng, samt lägga ihop allt samma dag.

 

  

 

Rabarberpaj med maräng

 

Deg:

3 dl Vetemjöl

½ dl Strösocker

1 tsk Vaniljsocker

1 krm Salt

100 g Margarin

1 Ägg

 

Blanda de torra ingredienserna och tillsätt margarinet i bitar.

Arbeta ihop till smulig deg.

Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg.

Plasta in den och lägg i kylskåpet i 1 timme.

Tryck ut degen i en pajform.

Grädda i 225 grader ca 15 minuter. Låt kallna

 

Vaniljkräm:

2 Äggulor

2 dl Grädde

1 msk Strösocker

1 msk Potatismjöl

1 msk Vaniljsocker

 

Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker i en kastrrull.

Sjud under omrörning tills det tjocknat ordentilgt.

Tillsätt vaniljsockret och låt svalna.

Häll såsen i det kalla pajskalet.

 

Fyllning:

500 g Rabarber

1 dl Strösocker

1 tsk Potatismjöl

 

Skär rabarbern i 3 cm bitar.

Blanda socker och potatismjöl.

Lägg rabarbern i en ugnsfast form och strö över sockerblandningen och blanda om allt.

Täck formen med aluminiumfolie och ställ i ugnen 225 grader, 20 minuter.

Häll bort saften från rabarberna när de är klara.

Häll rabarbern på vaniljsåsen i pajskalet.

 

Maräng:

2 Äggvitor

1 dl Strösocker

 

Vispa vitorna hårt.

Tillsätt sockret lite i taget, vispa till maräng.

Spritsa i valfritt mönster på rabarbern.

Grädda i 250 grader i några minuter, tills marängen fått lite färg.

 

Servera sval eller kall.

 

  

 

Paj
Av Sarah - 15 juni 2010 20:38

Testade att baka Macarons.

Dessa kakor är inte bara trendiga utan även glutenfria och kan bli mjölkfria om man använder mjölkfritt smör i fyllningen.

 

Hade hittat ett recept med en steg för steg beskrivning, som jag tänkte prova.

Men insåg att med två småbarn skulle alla dessa moment inte hinnas med.

Beslutade mig att testa ett enklare recept, som min lillasyster fått på sin konditorikurs.

 

Tycker de blev goda, de liksom smälter i munnen....

Men inte så fina som jag hade önskat, kanske nästa gång eller gången därpå, när man fått in vanan.

 

  

 

Macaron    25 st kakor

 

4 dl florsocker

125 g skållad och mald sötmandel

1 1/4 dl äggvita, ca 3-4 äggvitor

1/2 dl strösocker

ev 2 droppar röd karamellfärg

 

Gör så här

Sätt ugnen på 150˚C.

Sikta ner florsocker och mandel i en bunke.

Vispa äggvitan med en elvisp, först på låg hastighet, öka efter hand i en annan bunke.

Tillsätt strösockret, vispa till en fast marängsmet, det tar ca 5 minuter.

Häll i de torra ingredienserna i marängen och blanda varsamt.

Spritsa, eller klicka ut med två teskedar, ca 50 klickar stora som femkronor på plåt med bakplåtspapper.

Låt kakorna vila ca 15 minuter på plåten, vilan gör att dom inte spricker i ugnen.

Baka i nedre delen av ugnen i ca 12 minuter. Kakorna ska vara lite mjuka i mitten.

Dra av bakplåtspappret från plåten till köksbänken, direkt när kakorna kommit ur ugnen.

Låt kakorna kallna.

 

Smörkräm

100 g rumsvarmt smör

1 1/2 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1 ägggula

2 msk hallonsylt

ev några droppar röd karamellfärg

 

Lägg smöret i en bunke och sikta ner florsocker och vaniljsocker.

Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös.

Vispa ner äggulan och hallonsylten.

Färga eventuellt med lite röd karamellfärg.

Bred en klick smörkräm på hälften av macronerna och täck med den andra hälften så att de ser ut som små hamburgare.

 

Förvara i kylskåpet.

 

Tips

Använd färdig nötkräm, t ex Nutella, istället för smörkräm. Smaksätt nötkrämen med lite extra kakao och kaffepulver.

 

En fin chokladsmörkräm får du om du smaksätter smörkrämen med 2 msk kakao istället för hallonsylt.

 

  


 Dessa ändringar gjorde jag:

Färgade med pastafärg.

Spritsade med en rund tyll.

Lät dem vila 30 minuter på plåten.

Malde ca 150 g mandel, för att få tillräckligt med riktigt finmald mandel till smeten.

 

  

 

Ikväll har de grå molnen försvunnit och solen tittat fram.

Käns lite tråkigt att inte ha någon bra kamera.

Hittade några gamla bilder som jag fotade i våras.

Ska nu fortsätta kolla lite på vilken kamera vi ska köpa.

 

 

   

 

Trevlig kväll!

Av Sarah - 14 juni 2010 10:30

Sitter just nu och läser på hur man ska baka Macarons.

Har googlat runt och hittat ett recept som enligt blogginnehavaren ska vara det absolut bästa!

Jag kommer att testa det. även om det var lite invecklat och många delmoment.

 

Förövrigt är jag numera utan kamera, då min inneboende lillasyster som hade en har flyttat ut!

Kollar runt en massa, men vet inte vad jag ska köpa för kamera.

Vad ska man tänka på, vilket objektiv och märke är bra...???

Och ffa för en novis som mig, vad betyder alla siffror som står överallt i praktiken??!!

Jag får nog fortsätta läsa på inom detta ämne.

 

Nu ska jag skynda ut i köket innan min minsta dotter vaknar och vill ha lunch.

Återkommer ev med bilder och recept om det blev lyckat.

Av Sarah - 14 juni 2010 10:03

 

 

Är med och tävlar hos BakeCake om en massa fina formar från Kalasform.

Tävlingen pågår till 19 juni, så var med och tävla du med!

Av Sarah - 11 juni 2010 20:50

Idag har lillasyster tagit studenten!

Ett stort grattis till henne!

Vi firade det hela med grillat, potatisgratäng, sallad och en massa röror och såser.

Allt avslutades med en tårta som jag filat länge på.

Men som vanligt så går det inte som jag tänkt mig.

Denna gång var det något som renn från fyllningen och förstörde nederkant på tårtan. som blev bubblig och blöt bitvis.

Tror man skulle kunna komma undan detta problem genom att spritsa en liten kant med smörkräm längst ut på botten, på så vis kommer inte fyllningen ut till kanten på tårtan.

 

 

Ljusa bottnar

Grädde/marsan + mosad banan och vindruvor i bitar

Grädde och frysta hallon

 

  

 

Studentmössan:

Fylld med grädde/marsan och frusna hallon

Vit sockerpasta

Svart sockerpasta - köpt färdigfärgad

Text - Gold pulverfärg Squires kitchen, som lösts upp i lite vatten.

 

Hela tårtan är spacklad med grädde och täckt med vit sockerpasta, Ballinas

Den svarta sockerpastan är av märken Bakels och den har jag fodrat med smält smör för att den inte skulle börja svettas.

 

 

Rosor:

Vit kavlingsmarsipan

Färgad med blå pastafärg, Wilton

Penslade med Pearl pulverfärg, Squires kitchen

 

Blad:

Vit kavlingsmarsipan

Färgad med grön pastafärg, Wilton

Penslade med röd och frön pulverfärg

 

  

 

Vita blommor:

Vit sockerpasta

Vit sockerpasta som färgats gul med pastafärg, Wilton

Den gula mitten är pensalad med lite vatten och sedan doppad i strösocker.

Penslade med lite gul pulverfärg

 

 

Vädret var underbart, lagom varmt och soligt!

Trots att det blev en sen kväll och tidig morgon har dagen varit bra.

Vi har ätit gott i trevligt sällskap.

Önskar nu lillasyster lycka till i arbetslivet och hoppas att hon hittar det hon vill jobba med.  

Av Sarah - 11 juni 2010 00:25

Idag har jag mest sprungit runt, städat, plockat och stökat.

Mor och far har kommit inför lillasysters student imorgon.

På kvällen när barnen somnat ick jag lös på tårtan-

Och som vanligt går det inte som jag vill och tänkt.

Hoppas innerligt att det inte rinner ut en massa så att den blir aldeles blöt i kanterna och färgen börjar rinna....

Nu står den i kylen, klar inför morgondagens middag med familj och släkt.


En liten tjuvtitt på vad som komma skall imorgon....

Nu ska jag sova gott!


Av Sarah - 9 juni 2010 11:51

Har just varit ute och plockat in lite rabarber och ska koka en kräm.

Det är riktigt sommar!

Tänkte baka en rabarberkaka med min dotter, men kom på att mjölet tog slut igår...så det blev inget med det. Får hitta på nåt annat tidsfördriv tills solen behagar titta fram och vi kan gå ut en stund.

 

Har förövrigt fortfarande kvar tre inbjudningar till baka.se om nån är intresserad så skriv en kommentar med din mailadress så fixar jag det.

 

Baka.se

 

Måste säga att det finns många fina recept där redan som ser både goda och nyttiga ut. Helt klart en bra sida kommer det att bli när den är klar och öppnar för allmänheten senare.



Fråga mig

2 besvarade frågor

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Presentation


Tvåbarnsmamma från norra Sverige, som tycker om att pyssla med lite av varje. Den här bloggen kommer att handla om mat, bak och lite annat prat. Alla bilder är mina egna om inte annat anges, inga bilder får kopieras utan min tillåtelse, men låt dig gärna

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggar

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3 4
5
6
7 8 9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28 29 30
<<< Juni 2010 >>>

Besöksstatistik

Gästbok

Tidigare år

RSS

Månadens sötsak

Söta saker

Ovido - Quiz & Flashcards